HVORDAN I. W. HVIDBERG BEGYNDTE
Historien om Hvidberg starter med en kort rejse gennem historien - begivenhederne i og omkring tøjhandelen fra 1780 og frem til 2020.
Ude i den store verden var livet fuld af tumult, men livet i Danmark i 1780'erne var generelt fredeligt og handelen blomstrede. København var på ingen måde en stor by, men den største i Danmark. Det var stedet at tage til, hvis du havde ambitioner inden for handel.
Dette må have været grunden til, at to håndværkere fra Jylland etablerede deres egne hosier- og silkehandelsfirmaer i København.
Den ene hed Michael Pedersen, der i 1767, i en alder af 11 år, ankom til København og boede hos sin onkel, Niels Andersen Sødding, som var en hosekræmmer.
I 1779 opnåede Michael Pedersen sin egen handelslicens som hosier og silkehandler, nu ved navn Michael Pedersen Kierkegaard. Det gik ham så godt, at han i 1797 solgte sin virksomhed til et familiemedlem og levede af sin formue resten af sit liv.
Sjov kendsgerning ... ikke kun var han grundlæggeren for vores virksomhed - han blev senere i den på den tid meget modne alder af 56 også far til den berømte filosof Søren Aabye Kierkegaard - den sidste i række med 7 børn.
Tilbage til den anden handelsmand fra Jylland, som vi nævnte. Henrik Hansen Lund oprettede sit hosier- og silkehandelsfirma i november 1780. I løbet af få år havde han en blomstrende forretning. Han blev far til mange børn, hvoraf den ene er berømt selv i dag inden for naturforskning - Peter W. Lund, en naturforsker og videnskabsmand, født i 1801. Han rejste to gange til Brasilien og sendte værdifulde samlinger og en rig illustreret teser til Zoologisk Museum.
De familierne Lund og Pedersen Kierkegaard dannede meget tætte bånd. To af Søren Kierkegaard-søstre, Petrea og Nicoline, giftede sig med sønner af Henrik Lund - skønt ingen af dem nogensinde blev tiltrukket af tøjbranchen.
Uroen i verden uden for Danmark begyndte at have indvirkninger på handelen i Danmark. Selvom Henrik Hansen Lunds forretning var en succes, så gjorde de eskalerende Napoleonskrige det vanskelige at importere stof.
Danmark var presset mellem stormagterne. Napoleons blokade af kontinentet må have forhindret handel med enlænderne. Måske lindrede dette importen fra Holland efter det engelske bombardement af København i 1807, da Danmark efterfølgende støttede franskmændene.
Dette er rent gætteri, men ikke desto mindre holdt virksomheden hovedet over vandet og overlevede både statskonkursen i 1814 og overdragelsen af Norge til Sverige. Det var hårde tider for lille Danmark, men folk skulle jo stadig have tøj på, så virksomheden overlevede.
The faces of Hvidberg
Nygade
Vimmelskaftet
Efter Henrik Hansen Lunds død blev virksomheden overtaget af klæde- og silkehousier Josias Daniel Hansen Schmidt (1801-1872), som meget hurtigt blev en velhavende mand.
I 1855 solgte han klædevirksomheden til sine nevøer, som kaldte firmaet navnet I.D. Schmidts Eftf.
Set fra et historisk synspunkt må det være gået meget for dem godt på trods af den politiske og økonomiske situation i landet.
Tiderne for det absolutte monarki var ved at ende, men Europa var (stadig) i en omvæltning på det tidspunkt, Danmark var i krig med tyskerne i 1848, og den 5. juni 1849 blev landets første forfatningslov underskrevet af King Frederik VII.
I 1864 kom den katastrofale krig mod Preussen, hvilket resulterede i tabet af det sydlige Jylland. Uden at vide det helt sikkert, må det også have været en hård tid for en lille virksomhed.
I. W. HVIDBERG - I DEN MODERNE VERDEN
I 1906 overtog Jens Westengaard Hvidberg virksomheden. Han havde været ansat i virksomheden siden slutningen af det 19. årh. og greb muligheden, da virksomheden måtte sælges. Det skal nævnes, at virksomheden nu udelukkende handlede med klædevarer.
Den første verdenskrig (1914-18) var ikke den største katastrofe for dansk handel, da Danmark var neutral. I 1916 startede J.W. Hvidbergs nevø, Knud Erik Hvidberg-Hansen, sin praktikplads i virksomheden. Efter J.W. Hvidbergs død i 1928 kørte hans datter, Aase Hvidberg, og Knud Erik Hvidberg-Hansen virksomheden.
Virksomheden overlevede depressionen i trediverne og oplevede en meget vanskelig tid under anden verdenskrig. Al import fra de britiske klædemøller, som dengang den vigtigste leverandør for virksomheden, ophørte pludselig.
Virksomhedslagrene måtte rationeres, og de danske tøjfabrikker arbejdede med halv hastighed. Virksomheden havde imidlertid et virkeligt godt samarbejde med ikke mindst Brandts Klædefabrik i Odense.
Det var en balance, men de kom igennem, men heldigvis for virksomheden steg efterspørgslen efter klædevarer eksplosivt efter krigens afslutning.
I dag er virksomheden den eneste i sin slags i Danmark. Og selvom vi driver forretning i henhold til dagens tendenser, opretholder vi stadig de gamle traditioner, der forbliver tro mod forretningskonceptet fra de gamle dage - placering af kvalitet frem for alt, derudover leverer vi en venlig og personlig kundeservice.
Den 1. november 2015 fejrede tekstilhandelsfirmaet I.W. Hvidberg sit 235 års jubilæum og bevæger sig støt mod 240års dagen i november 2020.
Og det ser ud til, at skrædderhandlen vender tilbage til moden, hvor flere og flere kunder vælger kvalitet og kvantitet. Så de bliver mere bæredygtige, når det kommer til at udstyre deres klædeskabe.
Hvidberg-familien og medarbejderne vil gerne byde dig velkommen og hjælpe dig med at gøre dine tøjdrømme til virkelighed.
Vi ser frem til at betjene dig og tale om handlen i fremtiden.
I 1950, efter at have afsluttet sin handelsuddannelse på britiske tøjfabrikker, blev K.E. Hvidberg-Hansens søn, Jens Jørgen Hvidberg-Hansen, ansat i virksomheden.
I 1975 overtog han virksomheden som eneejer, og efter 53 år i virksomheden overførte han kontrol til sin søn, Jens Ulrik Hvidberg-Hansen.
Og i 2003 kan Ulrik Hvidberg med rette kalde sig silke- og klædegrosser, en titel brugt af grundlæggeren af virksomheden og skjult i navnet Hvidberg Stoffer.
I løbet af de sidste 50 år er mange ting blevet vendt på hovedet, ikke mindst inden for tøjhandel. I løbet af 60'erne og 70'erne lukkede de store tøjgrossister en efter en, ligesom klædevarefabrikkerne gjorde det. Dominoeffekten var på fuld hastighed. Adgangen til skræddersyet tøj blev mindre og mindre, hvilket var en skam for det fine håndværk, som virkelig god skræddersyning er.
Udviklingen og trenden inden for mode ændrede sig med en stigende hastighed, og dermed også kundekredsen, der i dag spænder fra middelalderens kostumer og teaterdragter til designstuderende, kvalitetsbevidste skræddere og private forbrugere.
TILMELD DIG NYHEDSBREVET
Så du kan modtage gode tilbud og blive opdateret på hvad der sker i butikken
Nogle få gange om året sender vi nyhedsbreve ud til vores kunder, så du kan følge md i hvad der sker i I. W. Hvidberg
- Når vi har gode tilbud, nye varer eller bare gode nyheder vi gerne vil dele med dig.
STOFBUTIK & fysisk lager
har ny ejer og hedder
Eleonora Stof og Systue
Åbningstider.
Stof lager:
Mandage Lukket
Tirs., Ons.,Tors., fredag kl. 11- 1700
Lørdage: kl. 11-14
Tlf.: 93961638
skriv@eleonrassystue.dk
Adr.:
Willemoesgade 74, kl. TV, 2100 Kbh Ø
HVIDBERGSTOFFER
Lever forsat !!!!
Textiler til bestilling fra Eupæiske leverandører. (minimum 1 mtr.)
Grossistkunder / Professionelle skal kontakt os:
Forespørgelser/ Ordre:
salg@hvidbergstoffer.dk
Tidsbestilling i showroom:
Tlf: +45 22344444
SmS: +45 2234 4444
************************
Showroom stof kollektioner og MTM:
Adr.: Willemoesgade 74,kl.TH, 2100.Kbh Ø
Ingen varerlager,
KUN EFTER AFTALE
og
KUN STOFFER TIL BESTILLING.
Ingen minimum
KOLLLEKTIONER tusindevis af varer fra Europæiske huse.
Silker, uld, hør, bomuld, blonder
og meget mere!
Mobil: +45 22344444
Email: salg@hvidbergstoffer.dk
Sms: +45 2234 4444
I. W. HVIDBERG
Willemoesgade 74
2100 København Ø
Tidsbestilling:
Willemoesgade 74 kl.
2100 København Ø